התחדשות עירונית

החזון התכנוני של משרד השיכון משנות ה-90 הינו שהבינוי העתידי בישראל יתרכז באזורים עירוניים ולא בפריסת יישובים על חשבון שטחים חקלאיים ופתוחים. במסגרת זו נערכה תכנית מתאר ארצית (תמ"א 35) שהחזון המוביל אותה הינו של ציפוף הבניה במרכז ישראל. אחת הנגזרות של שינוי מדיניות זה הינה מדיניות ה'התחדשות עירונית'.

 

התחדשות עירונית מטרתה ניצול יעיל של הקרקע לבנייה שהינה משאב במחסור בישראל, ציפוף הבניה באזורים עירוניים תוך שיקום ושיפור התשתיות, שיפור שירותים עירוניים והוספת מבני ציבור תוך שמירה על שטחים ירוקים, הוספת בניה חדשה לצד שיקום וחידוש מבנים ישנים ושיפור חזות העיר, ומענה בטיחותי לרעידות אדמה וסיכוניים בטחוניים.
ההתחדשות עירונית מבקשת להחיות שכונות מזדקנות ומוזנחות, למען תושביה הוותיקים של השכונה ולטובת תושבים חדשים המבקשים דיור איכותי ומודרני, במחירים סבירים ובסביבה מטופחת.

 

מסלולים עיקריים המשמשים להתחדשות עירונית:

מתחמי פינוי־בינוי - סטטוס שהמדינה מאפשרת להכריז על שטח עירוני בו עדיף להרוס את בתי המגורים הישנים, לרוב במתחמים שמצבם הסוציו־אקונומי ירוד, ולבנות במקומם בנייני מגורים חדשים ותשתיות משופרות. משרד הבינוי והשיכון רשאי להכריז על שטח כעל מתחם פינוי־בינוי באמצעות צו הכרזה, שתוקפו הוא עד שש שנים. מטרת ההכרזה היא שימוש יעיל יותר בקרקע ושיפור תדמית העיר.

 

במסגרת עסקת פינוי-בינוי חותמים דיירי הבניין המפונה עם יזם על הסכם להריסת בתיהם והקמת חדשים במקומם, הסכם המבטיח להם בדרך כלל דירה חדשה בשטח זהה או גדול יותר מדירתם הנוכחית, תשלום שכר דירה חליפי לזמן הבנייה ועוד.

הבניה החדשה תכלול בדרך כלל הוספת קומות והעלאת כמות היחידות בשטח הנתון, הכל בהתאם לדרישות הרשויות הרלוונטיות ולתכניות מפורטות שתאושרנה על ידן. חלק מהדירות נמסרות לדיירים הקודמים וחלק נמכרות לדיירים חדשים. כעקרון נדרשת הסכמה של 100 אחוז מבעלי הזכויות לפינוי־בינוי. אם הושגה הסכמה של 80 אחוז מבעלי הזכויות בפרויקט, ניתן לתבוע את הדיירים הסרבנים בגין הנזק הנגרם לדיירים המעוניינים בפרויקט.

תמ"א 38 - התוכנית לחיזוק מבנים בישראל מפני רעידות אדמה. בשנת 2005 אישרה ממשלת ישראל תכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה המקנה הטבות משמעותיות לדיירים הגרים בבניין אשר נבנה לפני 1.1.1980, כדי להניע אותם לפעול לחיזוק ביתם מפני רעידות אדמה.
ההטבות כוללות חידוש הדירה, הוספת ממ"דים, הוספת מעלית, פתרונות חניה, חידוש הבניין ועוד. לתכנית אושרו ארבעה תיקונים, האחרון שבהם בסוף שנת 2016, תיקונים שנועדו לאפשר לא רק חיזוק מבנים קיימים אלא גם הריסת המבנים הישנים ובניית חדשים במקומם, במקביל לתיקון ועדכון הוראות התכנית תוך התאמתן לאילוצים ולאתגרים הקיימים בתחום. 

 

בתכנית להתחדשות עירונית אמורים כל הגורמים לצאת נשכרים:

  • הדיירים ובעלי הנכס המשביחים את הנכס למגורים או למכירה עתידית.
  • היזם המניע את הפרויקט, שבאחריותו הייזום, הליווי המשפטי, התכנון וההנדסה, המימון, הביצוע והשירות לדיירים לאחר האכלוס.
  • הרשות המקומית שתיהנה משיפור חזות העיר ומחידוש השכונות המוזנחות בה, תוך שיפור המיגון של התושבים ומשפחותיהם מפני אסונות טבע וסיכונים בטחוניים

 

בשנת 2017 הקימה מדינת ישראל את הרשות להתחדשות עירונית שמטרתה קידום ההתחדשות העירונית במדינה תוך הבניית התחום ושימוש בהסברה